Plant Protein Forward is een 3-jarig innovatief project dat zich richt op het stimuleren van de consumptie van plantaardige eiwitten, speciaal gericht op lokaal geteelde gewassen in Nederland. Het initiatief werd gelanceerd op 27 maart 2024 bij het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht en is een samenwerking tussen Rabobank, Foodvalley NL en het Interprovinciaal Eiwitoverleg. Het is ontstaan vanuit de Bean Deal. Het doel van Plant Protein Forward is het ondersteunen, opschalen en professionaliseren van gewasgerichte keteninitiatieven die bijdragen aan een hogere consumptie van in Nederland geteeld plantaardig eiwit.
Plant Protein Forward wil de Nederlandse afzetmarkt voor eiwitrijke gewassen van eigen bodem vergroten. Door samenwerking tussen verschillende sectoren, waaronder de landbouw, voedingsindustrie en overheidsorganisaties, hoopt Plant Protein Forward nieuwe marktkansen te creëren voor lokale plantaardige eiwitten. Dit sluit aan bij wereldwijde trends om zowel de milieubelasting van voedselproductie te verlagen als gezondere en duurzamere voedingspatronen te bevorderen. In de looptijd van 3 jaar is er de ambitie gesteld om tenminste 6 gewasgerichte keteninitiatieven te ondersteunen met een ketenversterker.
Dutch Edamame
De Nederlandse consument vindt vanaf 2025 vriesverse edamame bonen van eigen bodem in de ruim 700 winkels van Jumbo in Nederland en België (bron). Dit is het resultaat van de samenwerking tussen de supermarktketen en Nederlandse boeren als onderdeel van Plant Protein Forward. Edamame, jonge sojabonen, winnen snel aan populariteit in Nederland, vooral dankzij hun veelzijdigheid in gerechten zoals pokébowls, salades en roerbakgerechten. In de Nederlandse supermarkten is de vraag naar met name diepvries edamame in de afgelopen jaren flink gestegen, met een verkoop van 390 ton in 2024, vergeleken met slechts 40 ton in 2019. Foodvalley schat de totale vraag naar edamame op meer dan 2000 ton per jaar. Met een gemiddelde opbrengst van 4000 kg per hectare, zijn er jaarlijks zo'n 100 Nederlandse telers nodig om aan deze vraag te voldoen. Bovendien zijn edamame bonen niet alleen lekker, maar ook voedzaam: per 100 gram bevatten ze 135 kcal, 13 gram eiwitten en 6 gram vezels. Mede dankzij de stimulans van Plant Protein Forward wordt het aantrekkelijker voor meer boeren om ook edamame te gaan telen. De hoop is dat het edamame-voorbeeld navolging krijgt in de keteninitiatieven die volgen; commercie en duurzaamheid hand in hand laten gaan.
Lees meer over dit initiatief op de Plant Protein Forward pagina van Foodvalley.
Lees hier het
Laatste Beannews
Oprichting PO Eiwitboeren van Nederland
Oprichting van de Producenten Organisatie Eiwitboeren van Nederland In september 2023 werd de Producenten Organisatie Eiwitboeren van Nederland opgericht met ondersteuning van Foodvalley NL en NAV. Dit initiatief is ontstaan…
Eerste biologische Nederlandse lupinemeel
Eerste Nederlandse bio- lupine meel! De productie van de eerste biologische lupinemeel in Nederland is…
Vakblad Voedingsindustrie: ‘Bonen zijn briljant!’
Bonen zijn briljant! 9 september 2024 – Een prachtig interview met ketenregisseur Sonja Zuijdgeest in…