De productie van de eerste biologische lupinemeel in Nederland is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten!
Lupine, ook wel het gouden boontje genoemd, staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte en volledig aminozuur profiel. Daarnaast draagt de teelt van lupine bij aan bodemgezondheid en biodiversiteit, wat het tot een duurzame keuze maakt voor zowel consumenten als boeren.
Tot nu toe werd bijna alle lupine die in Nederland werd vermalen geïmporteerd uit landen zoals Australië en Frankrijk. Voor het eerst wordt Nederlandse biologische lupine verwerkt tot meel, bits en grits, geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van brood en bakkerijproducten tot plantaardige vlees- en zuivelalternatieven.
Dutch lupin
De samenwerking, bekend als Dutch Lupin, brengt de krachten van INVEJA en Lekker Lupine samen. INVEJA, onderdeel van een Franse coöperatie met een productielocatie in Twello, combineert zijn jarenlange ervaring met het innovatieve werk van Lekker Lupine. Dit initiatief, opgericht in 2021 door André Jurrius en Marieke Laméris, streeft ernaar de veelzijdige en voedzame lupineboon weer op Nederlandse akkers en op de borden van consumenten te krijgen. Samen delen beide organisaties de ambitie om deze duurzame peulvrucht een vaste plek in de Nederlandse landbouw en voeding te geven.
In mei 2024 vond de eerste productie van getoast meel plaats. Dit markeert een belangrijke stap in de beschikbaarheid van lokaal geproduceerd biologisch lupinemeel, met voordelen voor zowel grootzakelijke als klein zakelijke gebruikers.
Op 31 mei werd de eerste partij lupinemeel feestelijk gepresenteerd in aanwezigheid van partners die deze keten mee mogelijk maken: bakker Frank van Eerd van de Bisschopsmolen, Jeroen Willemsen – Innovation Lead Protein Transition bij Foodvalley NL, Kees Pieters verantwoordelijk voor agrofood innovatie binnen de provincie Gelderland, Drees Peter van den Bosch ketenregisseur voor Lekker Lupine, André Jurrius Lekker lupine teler en mede-eigenaar Lekker Lupine, familie van Lekker lupineteler Batem Bio, Paul van Zanten verantwoordelijk voor Sales binnen INVEJA en Marieke Laméris – mede eigenaar van Lekker Lupine.
Bakker Frank van Eerd trakteerde de aanwezigen op lupinegebak dat hij ook zal serveren aan het Nederlands Elftal tijdens de EK!
Voor meer informatie en verkoop kunt u contact opnemen met:
INVEJA voor grootzakelijk gebruik: Paul van Zanten – sales-nl@invejafood.com
Lekker Lupine voor klein zakelijk gebruik: Marieke Laméris - verkoop@lekkerlupine.nl
Lees hier het
Laatste Beannews
Oprichting PO Eiwitboeren van Nederland
Oprichting van de Producenten Organisatie Eiwitboeren van Nederland In september 2023 werd de Producenten Organisatie Eiwitboeren van Nederland opgericht met ondersteuning van Foodvalley NL en NAV. Dit initiatief is ontstaan…
Plant Protein Forward
Plant Protein Forward Plant Protein Forward is een 3-jarig innovatief project dat zich richt op…
Vakblad Voedingsindustrie: ‘Bonen zijn briljant!’
Bonen zijn briljant! 9 september 2024 – Een prachtig interview met ketenregisseur Sonja Zuijdgeest in…