Samen maken we VAN de bean een big deal

In 2022 schaarden 56 organisaties zich achter de Nederlandse peulvrucht. Inmiddels bestaat de Bean Deal uit 72 partijen vanuit de hele keten.

Doel: Het opschalen van de Nederlandse teelt en verwerking van eiwitrijke gewassen, bestemd voor humane consumptie, met een focus op stikstofbindende vlinderbloemigen.

Wat begon
als een idee

Group 75
Boon+Stekje

Groeide uit tot een beweging

Vanuit de Bean Deal zijn er talloze samenwerkingen ontstaan die Nederlandse peulvruchten laten groeien en bloeien. Bean Deal verbindt, activeert en inspireert. Samen maken we ons sterk voor de boon!

Vector (22)

Van boon
tot bord

Group 74

De peul:
Ondersteunende partijen

Deze organisaties ondersteunen de beandeal. Om de keten tot bloei te laten komen, hebben we een brede basis nodig van partners die de keten ondersteunen. Provincies, kennis- en onderwijsinstellingen, brancheorganisaties en NGO's bieden de benodigde medewerking en ondersteuning aan initiatieven.

GR_Blad_Rechts

Eindeloze
mogelijkheden

Peulvruchten zijn ongelofelijk veelzijdig. De partners van de Bean Deal veredelen, telen, verwerken en vermarkten de boon niet alleen in pure vorm, maar ook verwerkt in andere producten (in vermomming) of gefermenteerd.

Property 1=Vermomming

Boon in
vermomming

Property 1=Boon

Boon in
pure vorm

Property 1=Fermentatie

Fermentatie

De Nieuwe MELKBOER

De Nieuwe Melkboer is de eerste plantaardige zuivelboerderij van Nederland. De soja die zij gebruiken komt 100% uit Nederland en wordt op hun boerderij in Twente verwerkt tot een yoghurt alternatief. De plantaardige soja yoghurt is o.a. verkrijgbaar bij supermarkt Crisp, voedselboxen van Boerschappen, in de dressing van Saladebar SLA en bij Bagels & Beans. Naast hun eigen sojateelt werken ze samen met Agrifirm aan de opschaling en de ontwikkeling van een hoogwaardig sojaras dat geschikt is voor het Nederlandse klimaat en de verwerking tot consumentenproducten.

Eindproduct: Plantaardige yoghurt naturel, vanillesmaak en met bosvruchten.

Partners:  De Nieuwe Melkboer, Agrifirm

DeNieuweMelkBoer
FEBA FOOD
Group 87

FABA FOOD

Het FABA-FOOD project (2023-2025) zet zich in voor een duurzaam en eerlijk verdienmodel van veldbonen voor de gehele keten. De samenwerking is een uitkomst van de Bean Deal en omvat partijen uit de hele keten. De beoogde resultaten van FABA-FOOD omvatten de ontwikkeling van een nieuwe variëteit veldbonen met hoogwaardige voedingskwaliteit, nieuwe methoden voor eiwitextractie en prototypen van vlees- en zuivelvervangers op basis van veldbonen die superieur zijn qua smaak, kleur, textuur en prijs. Verschillende vleesvervangers uit deze ketensamenwerking zijn al beschikbaar voor de consument.

Eindproduct: AH Terra Plantaardige burger, Chipolata worstjes en Plantaardige gehakt.

Partners: KeyGene, Agrifirm, Ebro Ingredients, ME-AT the Alternative.

Externe partijen: Upfield en Albert Heijn

Lupine

Lekker Lupine promoot de consumptie en organiseert de teelt en afzet van biologische en natuurinclusieve lupinebonen in Nederland. Voor het merk BOON neemt Jamael Food Group lupine bonen af van Lekker Lupine, welt ze en verpakt ze in handige kartonnen pakjes. Op deze manier werken zij aan hun doelstelling om producten van zo dichtbij mogelijk geteeld en verpakt, aan te bieden. De pakjes van BOON Lupine zijn in diverse supermarkten te koop!

Eindproduct: BOON Lupine Boon

Partners: Lekker Lupine, Jamael Food Group (BOON)

lupine
hak
Group 87

Nederlandse teelt voor HAK

HAK werkt aan de lokale teelt van peulvruchten met het onafhankelijke duurzaamheids-keurmerk On the way to PlanetProof en stimuleert de consumptie van lokaal geteelde peulvruchten in maaltijden.

Samen met CZAV onderzoekt HAK welke exotische gewassen er nog meer in Nederland geteeld kunnen worden, zo wordt er al geëxperimenteerd met zwarte bonen, kleine witte bonen, Pinto- en Borlotti-bonen.

Eindproduct: HAK Bonen

Partners: HAK, CZAV

TEMPEH TODAY

Schouten is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van plantaardige eiwitten en vleesvervangers.

Samen met Agrifirm en de PO Eiwitboeren heeft Schouten een korte Nederlandse soja keten opgezet voor de productie van tempeh door middel van Micro Fermentation Units. Onder Tempeh Today worden de units in 2024 geïnstalleerd in restaurants in Nederland om op locatie verse tempeh te maken!

Eindproduct: Tempeh Today productieunits

Partners: Schouten, Agrifirm, PO Eiwitboeren

tempeh-today

Voordelen
Beandeal

Werkvormen

ontwikkelen

De Bean Deal creëert een collectieve beweging en stuurt op het gezamenlijk nastreven van doelen.

We houden elkaar op de hoogte van ketenontwikkelingen en bieden inzicht in lopende initiatieven, beoogde resultaten en kansrijke samenwerkingen.

Door kennis en ervaringen te delen, bevorderen we de opschaling van teelt en productontwikkeling.

NetWerk

Netwerk

De Bean Deal is dé ontmoetingsplek voor betrokkenen uit de Nederlandse peulvruchtenketen en ondersteunende organisaties.

Een uitgebreid en toegewijd netwerk dat mogelijkheden biedt voor samenwerking en ondersteuning.

SamenSterk

Samen sterk

Samen bereiken we meer. De Bean Deal faciliteert samenwerking en versterkt de hele keten. 

De #BeanMeal-campagne als een gezamenlijk middel ter bevordering van de consumentenactivatie.

BD_LOGO_BEANMEAL_V2_mSchaduw 1
Vector (22)

Bekijk hier

wat het Bean Deal netwerk samen oogst

Podcastreeks: Bean Talk

Podcast: Bean Talk In 2022 ondertekende Rabobank samen met 55 andere partijen de Bean Deal. Het doel van deze samenwerking is het opschalen van de teelt, verwerking en consumptie van…

Lees meer >

5 redenen waarom de Bean Deal van belang is!

5 redenen waarom de Bean Deal van belang is! De Green Deal Eiwitrijke gewassen, de…

Lees meer >